Najsmakowitsze spiżarnie, czyli kąciki zdrowej ekologicznej żywności
Jesień to doskonały czas na owocowe i warzywne zbiory, dlatego postanowiliśmy zorganizować w naszym przedszkolu konkurs międzygrupowy na najsmakowitszą spiżarnię, czyli kąciki zdrowej ekologicznej żywności. Dzieci przynosiły do swoich grup przepyszne przetwory z jesiennych darów jak i również świeże owoce i warzywa. Powstałe spiżarnie były bardzo bogate w zbiory, przepiękne i smakowite. Podczas tworzenia spiżarni dzieci poszerzały swoją wiedzę dotyczącą sposobów przygotowania się ludzi do zimy poprzez przetwarzanie i gromadzenie zapasów. Zgromadzone owoce i warzywa były inspiracją do prowadzenia przez dzieci ciekawych rozmów i obserwacji, materiałem dydaktycznym do porównywania wielkości, kształtów, kolorów, tworzenia zbiorów oraz wielozmysłowego poznawania. Dziękujemy rodzicom oraz babciom za zaangażowanie, współpracę i pomoc w tworzeniu naszych spiżarni.