Aktualności

Wyniki ewaluacji wewnętrznej 2018
Jadłospis

PONIEDZIAŁEK 19.11.2018r.
Śniadanie: Płatki jaglane na mleku, angielka z masłem i kremem pszczelim, jabłko.
Alergeny: mleko,gluten
Obiad: Zupa marchewkowa z ziemniakami, makaron „durum” z sosem mięsno-pomidorowym (łopatka wp), kompot wieloowocowy.
Alergeny: seler,mleko,gluten
Podwieczorek: Kanapka z chleba pszenno-żytniego z masłem, szynką wiejską i zielonym ogórkiem, gruszka, herbata z cytryną.
Alergeny: mleko,gluten

WTOREK 20.11.2018r.
Śniadanie: Bawarka, kanapka z chleba pszenno-żytniego z masłem, pasztetem drobiowym zapiekanym i rzodkiewką, sok jabłkowo-aroniowy.
Alergeny: mleko,gluten
Obiad: Zupa szczawiowa z jajkiem, ziemniaki z koperkiem, pałka z kurczaka, brokuł gotowany, kompot truskawkowo-porzeczkowy.
Alergeny: seler,mleko,gluten,jajko
Podwieczorek: Kanapka z chleba z siemieniem lnianym z masłem, polędwicą sopocką i czerwoną papryką, jabłko, herbata z cytryną.
Alergeny: mleko,gluten

ŚRODA 21.11.2018r.
Śniadanie: Mleko, kanapka z chleba pszenno-żytniego z masłem, pastą z wędliny i natką pietruszki, melon.
Alergeny: mleko,gluten
Obiad: Barszcz biały z ziemniakami, kasza bulgur, sztuka mięsa w sosie własnym (szynka wp), surówka z selera z żurawiną, kompot truskawkowo-agrestowy.
Alergeny: seler,mleko,gluten
Podwieczorek:Serek naturalny z musem jabłkowo-brzoskwiniowym i ekspandowaną pszenicą z amarantusem, herbata rooibos.
Alergeny: mleko,gluten

CZWARTEK 22.11.2018r.
Śniadanie: Zacierki na mleku, angielka z masłem, rzodkiewką i szczypiorkiem, winogrono.
Alergeny: mleko,gluten,jajko
Obiad: Kremowa zupa z soczewicy z grzankami, kopytka, gulasz wieprzowy, kapusta czerwona zasmażana, kompot wiśniowo-truskawkowy.
Alergeny: seler,mleko,gluten,jajko
Podwieczorek:Bułka orkiszowa z masłem, sałatą i suchą krakowską, jabłko, herbata z cytryną.
Alergeny: mleko,gluten

PIĄTEK 23.11.2018r.
Śniadanie: Kawa zbożowa na mleku, kanapka z chleba słonecznikowego z masłem i polędwicą drobiową z warzywami, sok jabłkowo-marchwiowy.
Alergeny: mleko,gluten
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, ziemniaki z koperkiem, kotlet rybny, surówka z kiszonej kapusty, kompot truskawkowo-wiśniowy.
Alergeny: seler,mleko,gluten,jajko,ryba
Podwieczorek: Kanapka z chleba pszenno-żytniego z masłem, schabem w ziołach i pomidorem, jabłko, herbata z cytryną.
Alergeny: mleko,gluten

DZIECI W CIĄGU DNIA KORZYSTAJĄ Z WODY MINERALNEJ

Nasze przedszkole od kilku lat należy do „Łódzkiej Sieci Szkół i Przedszkoli Promujących Zdrowie” dlatego też kładziemy duży nacisk na zdrowe żywienie dzieci.

Dbamy o to aby produkty przeznaczone do sporządzania potraw były jak najmniej przetworzone – naturalne ,wysokiej jakości i dostarczały dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energetycznych

Przygotowując posiłki nie stosujemy ulepszaczy smaku ani konserwantów, nie używamy kostek rosołowych, nie używamy gotowych przypraw typu Vegeta, Jarzynka. Stosujemy wiele naturalnych ziół. Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa. Każdego dnia dzieci spożywają świeże owoce i warzywa. Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, herbatki ziołowe i owocowe. Dzieci mają stały dostęp do wody źródlanej.